Verstopte vaatwasser
Loopt het water in uw vaatwasser niet meer weg, maakt het apparaat een vreemd geluid, of draait het programma steeds opnieuw? Grote kans dat u dan te maken heeft met een verstopte vaatwasser, een probleem waar u vermoedelijk niet op zit te wachten. Er blijft dan een laag water in de vaatwasser staan, waardoor het apparaat vastloopt of juist steeds blijft draaien. Vaak zijn vuilophoping, een defecte pomp of een geknikte afvoerslang de boosdoener.
Wilt u een hardnekkige verstopping in uw vaatwasmachine liever gelijk laten verhelpen door een vakman? Vraag kosteloos offertes aan via Loodgieter-Concurrent. Wij verbinden u met erkende loodgieters in uw eigen regio. U profiteert zo van goede service, vakmanschap en een scherpe prijs voor uw klus.
Inhoud pagina
- Veelvoorkomende oorzaken van een verstopte vaatwasser
- Zelf uw vaatwasser ontstoppen
- Zo voorkomt u een verstopte vaatwasser
- Waarmee kunt u zelf uw vaatwasser schoonhouden?
- Wanneer schakelt u een loodgieter in?
- Wat kan een loodgieter voor u doen bij een verstopping vaatwasser?
- Is uw vaatwasser verstopt of toe aan vervanging?
- Veelgestelde vragen
Veelvoorkomende oorzaken van een verstopte vaatwasser
Uw vaatwasmachine kan verstopt zijn geraakt om verschillende redenen. In sommige gevallen is de verstopping zelf te verhelpen. En bij een verstopping waar u zelf niet bij komt, is het vaak verstandiger een loodgieter in te schakelen.
Hieronder ziet u de meest voorkomende oorzaken van een verstopte vaatwasmachine:
1. Ophoping van etensresten of vuil in de filters of afvoerslang
Een veelvoorkomende oorzaak van een verstopte vaatwasser is de ophoping van etensresten of vuil in de filters of de afvoerslang. Dit kan eenvoudig worden verholpen door de filters schoon te spoelen. Of de afvoerslang te ontstoppen. Een effectieve manier om dit te doen, is door kokend water en azijn door de slang te laten stromen. Dit helpt vaak bij het losmaken van opgehoopte resten. Verderop in dit artikel vindt u een stappenplan om u hierbij te helpen en uw vaatwasmachine schoon te houden.
2. Een knik in de afvoerslang
Een andere mogelijke oorzaak kan zijn dat er een knik in de afvoerslang zit, wat de verstopping veroorzaakt. Het water blijft dan vaak net voor de knik hangen en stroomt niet verder. Als u vermoedt dat dit het probleem is, kunt u de slang inspecteren op knikken en deze recht trekken. Als de verstopping niet verholpen kan worden, of als u niet bij deze slang kunt, dan kan het nodig zijn om een loodgieter in te schakelen om het probleem op te lossen.
3. Een defecte motor of een blokkade in de afvoerpomp
Als het probleem niet in de slang ligt, kan het ook zijn dat de motor of de afvoerpomp niet goed werkt. In sommige gevallen kunnen objecten zoals een gebroken glas of ander vuil de pomp blokkeren. Hierdoor stroomt het water niet goed weg. Dit kan de werking van de vaatwasser verstoren, en het is belangrijk om de pomp regelmatig goed te inspecteren. Als u zelf geen oplossing kunt vinden, kan het nodig zijn om een loodgieter in te schakelen om de pomp te repareren of te vervangen.
4. Verstopte afvoer van de spoelbak
Daarnaast kan de afvoer van de spoelbak verstopt zijn, wat ook kan leiden tot een verstopping van de vaatwasser. Vuil, vet of etensresten kunnen zich ophopen in de afvoer van de spoelbak. Waardoor het water niet goed kan wegstromen.
5. Verstopt zoutreservoir
Een andere veelvoorkomende oorzaak is een verstopt zoutreservoir. Het zoutreservoir van de vaatwasser kan zich vullen met kalk en andere mineralen, wat kan leiden tot verstoppingen. Wanneer het zoutreservoir verstopt raakt, zal uw vaat ook minder schoon worden.

Zelf uw vaatwasser ontstoppen
Blijft er water in uw vaatwasser staan, terwijl de afvoer niet verstopt lijkt? Dan is de kans groot dat het probleem zich in de machine zelf bevindt. Gelukkig kunt u dit in veel gevallen zelf oplossen door de filters en de afvoerpomp grondig schoon te maken. Volg deze stappen om uw vaatwasser weer goed te laten functioneren.
1. Verwijder het achtergebleven water
Schuif de onderste korf naar voren en haal met een spons of een absorberende doek zo veel mogelijk stilstaand water weg. Dit voorkomt dat vuil zich verder ophoopt in de machine.
2. Haal het filter en de zeef eruit
Draai het filter voorzichtig los en verwijder het uit de vaatwasser. Controleer of er ook een zeef aanwezig is en neem deze eruit. Beide onderdelen kunnen na verloop van tijd verstopt raken door vet en etensresten.
3. Controleer de afvoerpomp op blokkades
Onder het filter bevindt zich de afvoerpomp, die mogelijk geblokkeerd wordt door voedselresten, stukjes glas of andere kleine voorwerpen. Maak het klepje van de pomp los met de achterkant van een lepel of een vork en kijk of er iets vastzit. Haal eventuele verstoppingen weg en plaats het klepje daarna weer terug.
4. Reinig de filteronderdelen grondig
Spoel het filter en de zeef goed af onder stromend water. Gebruik een zachte borstel om vuilresten te verwijderen. Afwasmiddel is niet nodig, want dit kan bij de volgende wasbeurt voor overmatig schuim zorgen.
5. Zet alles terug en test de vaatwasser
Plaats de schone onderdelen weer terug in de vaatwasser en draai het filter stevig vast. Zet vervolgens een kort spoelprogramma aan om te controleren of het water nu goed wordt afgevoerd.
Zo voorkomt u een verstopte vaatwasser
Om te voorkomen dat uw vaatwasser verstopt raakt, is het verstandig uw vaatwasmachine goed schoon te houden. Met een paar eenvoudige gewoontes blijft uw vaatwasser draaien als een zonnetje.
Een belangrijk onderdeel van het onderhoud is het regelmatig reinigen van de filters. Deze bevinden zich in de bodem van uw vaatwasser. De filters vangen etensresten op. Wanneer u de filters niet regelmatig schoonmaakt, raken ze verstopt. Hierdoor kan het water niet goed wegstromen. Het is aan te raden om de filters minstens één keer per week uit de machine te halen. Ze vervolgens af te spoelen onder de kraan en, indien nodig, met een afwasborstel schoon te schrobben.
Daarnaast is het verstandig om grote etensresten eerst weg te gooien voordat u de vaat in de machine zet. Dikke sauzen, rijstkorrels of andere etensresten kunnen namelijk verstoppingen in het afvoersysteem veroorzaken.Vooral grote hoeveelheden kunnen op de lange termijn voor blokkades zorgen.
Een andere manier om verstoppingen te voorkomen, is door uw vaatwasser af en toe extra te reinigen. Vet, kalkaanslag en zeepresten hopen zich na verloop van tijd op en kunnen niet alleen verstoppingen veroorzaken, maar ook de werking van uw vaatwasser in de weg zitten. Hierdoor kan uw vaat doffer worden en kan de machine een minder frisse geur krijgen. Gelukkig zijn er simpele en effectieve manieren om uw vaatwasser grondig schoon te maken, en een verstopte vaatwasser te voorkomen. Die kunt u hieronder lezen.

Waarmee kunt u zelf uw vaatwasser schoonhouden?
Wist u dat u helemaal geen chemische middelen nodig heeft om uw vaatwasmachine schoon te houden en verstoppingen te voorkomen? Met de volgende trucjes houdt u uw vaatwasser fris en bent u blokkades en verstoppingen voor:
1. Schoonmaakazijn
Plaats een bakje schoonmaakazijn in het bovenste rek van de vaatwasser en draai een heet wasprogramma. De azijn breekt vet en kalk af, waardoor de sproeiarmen en leidingen weer schoon worden. Doe dit eens per maand voor het beste resultaat en minder kans op een verstopte vaatwasser.
2. Kokend water
Heeft u last van een vettige aanslag in uw machine waardoor er verstoppingen ontstaan? Dan is kokend water een goed redmiddel. Giet een liter kokend water in de bodem van de vaatwasser voordat u een lege spoelbeurt draait. De hitte helpt om aangekoekt vet in uw machine op te lossen en te voorkomen dat het zich ophoopt in de afvoer.
3. Baking soda
Strooi een theelepel baking soda in het zeepbakje en draai een hete wasbeurt. Dit neutraliseert nare geurtjes en zorgt ervoor dat uw machine weer lekker fris ruikt. Let op: gebruik niet te veel, want baking soda kan schuimen en voor verstopping zorgen.
4. Citroen
Leg een paar partjes citroen in het bestekbakje of een schaaltje in de vaatwasser. Tijdens de wasbeurt laat de citroen zijn natuurlijke zuren los, wat vet en kalkaanslag helpt oplossen. Uw machine én uw glazen worden er extra schoon en glanzend van.
5. Soda met heet water
Meng één deel soda met twee delen heet water en giet dit in de bodem van de vaatwasser. Laat het een kwartier intrekken en draai dan een lege spoelbeurt. Dit helpt bij hardnekkige vuilresten en maakt de binnenkant van uw vaatwasser weer als nieuw.
Met deze tips blijft uw vaatwasser niet alleen schoon, maar voorkomt u ook vervelende verstoppingen. Even een paar minuten onderhoud per week bespaart u op lange termijn veel gedoe!
Wanneer schakelt u een loodgieter in?
Blijft de verstopping hardnekkig? Is het probleem onduidelijk? Of weet u niet zeker wat de oorzaak is? Probeer uw vaatwasser dan niet opnieuw te laten draaien. Dit kan de situatie verergeren. In zulke gevallen is het verstandig om een loodgieter in te schakelen.
Wat kan een loodgieter voor u doen bij een verstopping vaatwasser?
Een loodgieter heeft de juiste kennis en gereedschappen bij zich. Hij kan problemen oplossen waar u zelf niet bij kunt. Denk aan:
De afvoerleidingen doorspuiten of ontstoppen
Zit de verstopping diep in de afvoer? Dan kan een loodgieter met een hogedrukspuit of ontstoppingsveer de leiding schoonmaken. Zo kan het water weer goed weglopen.
Ingebouwde vaatwassers veilig loskoppelen
Bij een ingebouwde vaatwasser zijn de afvoer en aanvoer lastig bereikbaar. Een loodgieter kan de machine loskoppelen. En vervolgens controleren of er een knik in de slang zit of een verstopping in de afvoer.
De afvoerpomp en waterinlaat controleren
Soms pompt de vaatwasser het water niet goed weg. Dit kan komen door een defecte pomp of een verstopping in de toevoerslang. Een loodgieter kan deze onderdelen testen en schoonmaken of vervangen.
Slangen en aansluitingen vervangen
Versleten slangen en koppelingen kunnen lekkages en een verstopte vaatwasser veroorzaken. Een loodgieter kan deze onderdelen vervangen.
Dieper liggende problemen opsporen
Soms ligt de oorzaak niet in de vaatwasser zelf. Problemen met de riolering of een slecht geplaatste sifon kunnen ook verstoppingen veroorzaken. Met een camera-inspectie kan een loodgieter snel zien waar het probleem zit.
Via ons netwerk van loodgieters vindt u snel een specialist bij u in de buurt. Ervaren vakmensen achterhalen de exacte oorzaak voor uw verstopte vaatwasser. En zorgen voor een duurzame oplossing, zodat uw vaatwasser weer optimaal werkt.
Bovendien kunt u via Loodgieter-Concurrent eenvoudig offertes vergelijken. Zodat u verzekerd bent van een eerlijke prijs voor uw project. Een loodgieter in uw eigen regio bespaart daarnaast op reistijd en voorrijkosten. Zo wordt uw verstopping snel en voordelig verholpen.
Is uw vaatwasser verstopt of toe aan vervanging?
Blijft uw vaatwasser regelmatig verstopt raken of steeds slechter werken? Dan kan het zijn dat niet alleen vuil, maar ook slijtage een rol speelt. Controleer hoe oud uw apparaat is.
Goedkopere of simpelere modellen hebben vaak een levensduur van ongeveer zes jaar. De hoogwaardige merken zoals Miele en Bosch kunnen soms meer dan tien jaar meegaan.
Werkt uw vaatwasser al geruime tijd niet meer zoals vroeger, zelfs na grondige reiniging? Dan kan vervanging uiteindelijk voordeliger zijn dan steeds opnieuw storingen oplossen.
Veelgestelde vragen
Haal het filter eruit en maak het schoon, controleer of de afvoerslang niet geblokkeerd is en gebruik een ontstopper of een mengsel van baking soda en azijn om verstoppingen te verhelpen.
Een verstopt filter, een geknikte afvoerslang of een verstopte afvoer kunnen de oorzaak zijn. Reinig het filter en controleer de slang en afvoer.
Spoel etensresten van borden af, maak het filter wekelijks schoon en draai af en toe een lege wasbeurt met schoonmaakazijn of een speciale vaatwasreiniger.