Cv ketel bijvullen

Uw cv-ketel bijvullen is zo nu en dan nodig, als de waterdruk te laag is. U merkt dit bijvoorbeeld aan dat de waterstraal tijdens een douche of afwasbeurt minder krachtig is. Of wanneer het water niet goed warm wordt. Een te lage druk is niet alleen onprettig voor uzelf, maar het staat ook het functioneren van de cv-ketel in de weg. Het kost het systeem dan namelijk onnodig veel energie om uw huis op te warmen. Én u heeft sneller kans op een storing of een cv-ketel die volledig uitvalt. Uw cv-ketel bijvullen met water kunt u zelf doen, maar u kunt dit ook overlaten aan onze ervaren loodgieters. Zij kunnen dan gelijk controleren of er niet meer aan de hand is en of het systeem nog naar behoren werkt.

Ontdek op deze pagina meer over het bijvullen van uw cv-ketel, wanneer dit nodig is en waarom, hoe u uw radiatoren ontlucht, en wanneer het tijd wordt voor een nieuwe ketel. 

U moet uw cv-ketel bijvullen wanneer de waterdruk te laag is. Dit kunt u zelf merken doordat het water in uw bad, douche of tijdens het afwassen lauw of zelfs koud blijft. Soms merkt u ook dat de waterstraal uit uw kranen minder krachtig is. Bij een te lage waterdruk in de cv-ketel gebeurt dit meestal bij alle kranen in huis. Is de straal echter alleen bij één kraan zwakker, dan ligt het waarschijnlijk niet aan de cv-ketel, maar bijvoorbeeld aan plaatselijke kalkaanslag.

Soms merkt u het probleem niet direct aan de temperatuur of waterdruk, maar hoort u een klotsend of borrelend geluid in de leidingen of radiatoren. Dit kan erop wijzen dat er te weinig water in het systeem zit.
Heeft u een moderne thermostaat? Dan krijgt u automatisch een melding als de waterdruk onder de 1,5 of zelfs 1 bar zakt. De ideale waterdruk ligt tussen de 1.5 en 2.0 bar. Mocht u een oudere ketel hebben dan kunt u de waterdruk checken op de drukmeter van de ketel zelf. De zwarte wijzer zal de druk aantonen.

Let op: Heeft u de cv-ketel bijgevuld, maar blijft de waterstraal zwak of zakt de druk snel weer? Dan kan er sprake zijn van een lekkage in een van de leidingen. Het water ontsnapt dan waarschijnlijk op een plek waar u het niet direct ziet. Ook kan een defect expansievat of een ander onderdeel kapot zijn, of is er sprake van een interne lekkage. In dat geval is het verstandig om een loodgieter uit ons netwerk in te schakelen.
Heeft u een cv-ketel onderhoudsabonnement bij het loodgietersbedrijf, dan is hulp bij het bijvullen van uw cv-ketel binnen 24 uur vaak gewoon inbegrepen.

cv ketel bijvullen

Waarom uw cv-ketel bijvullen

Een cv-ketel werkt het beste als de waterdruk stabiel en constant blijft. Te hoog of juist te laag zorgt al gauw voor problemen. In geval van te lage druk zit er te weinig lucht in uw ketel en moet u water bijvullen. Tijdig uw cv ketel bijvullen zorgt er niet alleen voor dat u weer prettig warm kunt douchen en geniet van een krachtige waterstraal. Er zijn nog meer redenen om de waterdruk weer constant te krijgen tussen de 1.5 en 2 bar.

Een te lage waterdruk heeft namelijk de volgende consequenties:

• Als de waterdruk onder de 1 bar komt, moet de ketel veel harder werken om uw huis te verwarmen. Dit is inefficiënt en zorgt voor een hoger energieverbruik, waardoor uw kosten stijgen.
• De druk kan verder dalen, waardoor de cv-ketel helemaal uitvalt en u in de kou komt te zitten.
• Een ketel die langdurig op een te lage druk werkt, kan het water niet goed rondpompen en verdelen naar de kranen en uw radiatoren. Hierdoor kan het systeem sneller slijten of beschadigd raken. Wat leidt tot dure reparaties of zelfs vervanging.

Hoe vult u zelf de cv-ketel bij

Het zelf bijvullen van uw cv-ketel is goed te doen als u zich hier comfortabel bij voelt. U heeft hiervoor de volgende spullen nodig:
• Een emmer
• Een vulslang
• Een oude (hand)doek

Stappenplan

1. Schakel de cv-ketel uit
Controleer eerst of de waterdruk onder de 1,5 bar is. Is dat het geval? Haal dan de stekker uit het stopcontact of zet de ketel uit via de aan-/uitknop. Wacht vervolgens ongeveer 15 minuten, zodat het toestel kan afkoelen.
2. Bereid de vulslang voor
Sluit één uiteinde van de vulslang aan op de dichtstbijzijnde koudwaterkraan. Houd het andere uiteinde boven een emmer en laat de slang langzaam vollopen met water terwijl u uw duim op het uiteinde houdt. Dit voorkomt dat er luchtbellen in het systeem komen.
3. Sluit de vulslang aan op de cv-ketel
Bevestig het met water gevulde uiteinde van de slang stevig op het waterinvoerpunt van de cv-ketel.
4. Draai de kranen open
Open eerst de kraan van het waterinvoerpunt en vervolgens de koudwaterkraan. Het water begint nu de cv-ketel in te stromen. Houd ondertussen de drukmeter van de ketel in de gaten.
5. Sluit de kranen zodra de juiste druk is bereikt
Zodra de waterdruk rond de 1,8 bar zit, draait u beide kranen weer dicht.
6. Verwijder de vulslang
Koppel de slang aan beide kanten los en laat het resterende water direct in de emmer lopen. Gebruik een doek om eventueel gemorst water op te vangen.
7. Zet de cv-ketel weer aan
Steek de stekker weer in het stopcontact en schakel de ketel in.
8. Ontlucht de radiatoren en controleer de druk
Ontlucht na het bijvullen de radiatoren volgens ons stappenplan. Controleer vervolgens na een halfuur of de waterdruk stabiel blijft tussen de 1,5 en 2 bar. Stel daarna de ketel weer in op de gewenste temperatuur

Waarom moet u de radiatoren ontluchten na het bijvullen van de cv-ketel?

Wanneer u de cv-ketel bijvult, kan er lucht in het systeem terechtkomen. Deze luchtbellen zorgen ervoor dat het warme water niet goed door de leidingen stroomt, waardoor sommige radiatoren niet goed warm worden. Door de radiatoren te ontluchten, verwijdert u deze lucht en werkt uw verwarmingssysteem weer optimaal.

Zo ontlucht u de radiatoren

1. Zet de thermostaat lager
Zorg ervoor dat de verwarming tijdelijk niet actief is en wacht tot de temperatuur van de cv-ketel is gedaald.
2. Begin beneden en werk naar boven
Start bij de laagstgelegen radiatoren in huis en werk per verdieping omhoog.
3. Draai de radiator uit en ontlucht met een sleuteltje
Gebruik een ontluchtingssleutel om het ventiel bij de radiator een klein stukje open te draaien. Dit ventiel bevindt zich vlak bij de draaiknop van de radiator.
4. Wacht tot er water uitkomt
Hoort u een sissend geluid? Dat is de lucht die ontsnapt. Zodra er een constante stroom water uit het ventiel komt, draait u het weer dicht.
5. Herhaal dit voor alle radiatoren
Werk op dezelfde manier alle radiatoren in huis af.
6. Zet de thermostaat weer op de gewenste temperatuur
Wanneer alle radiatoren zijn ontlucht, kunt u de thermostaat weer instellen zoals u gewend bent.
7. Controleer de waterdruk
Wacht ongeveer tien minuten en controleer of de waterdruk nog steeds tussen 1,5 en 2 bar ligt. Is de druk te laag? Dan kan het nodig zijn om de cv-ketel nog een keer bij te vullen.

radiator ontluchten

Wat te doen als de waterdruk te hoog of te laag blijft?

Soms blijft de waterdruk van uw cv-ketel dalen, zelfs nadat u deze heeft bijgevuld. Of u merkt dat de druk regelmatig schommelt zonder duidelijke oorzaak. In dat geval kan er een probleem zijn met een onderdeel van uw cv-ketel, of is de ketel zelf aan vervanging toe. Een ervaren loodgieter uit ons netwerk kan de cv-ketel inspecteren en achterhalen waar het probleem zit.

Mogelijke oorzaken van een aanhoudend lage of wisselende waterdruk:

• Lekkage in het systeem – Er kan ergens in de leidingen of de cv-ketel zelf een klein lek zitten, waardoor de druk steeds daalt.
• Defect expansievat – Het expansievat zorgt voor de juiste drukverdeling in uw cv-installatie. Als dit vat kapot is, kan de druk niet stabiel blijven.
• Kapotte of verstopte drukregelaar – De drukregelaar houdt de waterdruk in balans. Werkt deze niet goed, dan kan dat schommelingen veroorzaken.
• Versleten veiligheidsventiel – Dit ventiel beschermt het systeem tegen te hoge druk, maar als het versleten is, kan er juist te veel water ontsnappen.
• Interne lekkage in de ketel – Soms lekt er water binnenin de cv-ketel zelf, wat kan leiden tot drukverlies. Dit is vaak lastig te zien zonder een professionele inspectie.

Wanneer moet u onderdelen of de hele cv-ketel vervangen?

Als het expansievat defect is, moet dit vervangen worden om de waterdruk stabiel te houden. Een lekkend veiligheidsventiel of een kapotte drukregelaar kunnen meestal eenvoudig worden vervangen. Wanneer de cv-ketel intern lekt of meerdere onderdelen versleten zijn, is het vaak verstandiger om de hele ketel te vervangen. Dit geldt vooral als de ketel ouder is dan 12 tot 15 jaar. Moet u regelmatig bijvullen en blijft de druk dalen? Dan is het verstandig om een loodgieter in te schakelen voor een controle.

Loodgieter-Concurrent koppelt u aan erkende loodgieters in uw regio

Wij brengen u in contact met vakbekwame loodgieters die niet alleen storingen verhelpen, maar ook cv-ketelonderhoud voor u uitvoeren. Met een onderhoudsabonnement controleren ze uw ketel jaarlijks, vullen deze bij wanneer nodig en zorgen ervoor dat uw verwarmingssysteem optimaal blijft werken.

U kunt eenvoudig offertes vergelijken van erkende loodgieters bij u in de buurt. Dit helpt u besparen op de kosten van uw project en voorkomt onnodig hoge voorrijkosten. Zo bent u verzekerd van een betrouwbare service tegen een scherpe prijs.

Veelgestelde vragen

Je moet je cv-ketel bijvullen als de waterdruk onder de 1,5 bar zakt. Dit kun je controleren op de drukmeter van de ketel.

  • Zet de ketel uit en laat hem afkoelen.
  • Sluit de vulslang aan op de waterkraan en ketel.
  • Open de kranen en vul tot 1,5 – 2 bar.
  • Sluit de kranen, ontkoppel de slang en ontlucht de radiatoren.

Normaal gesproken 1 à 2 keer per jaar. Als je vaker moet bijvullen, kan er een lek zijn of een probleem met het expansievat.

Loodgieter-Concurrent
Loodgieter-Concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!