Wc ontstoppen

Je bezoek aan de wc eindigt, na het doortrekken, in een verstopping. Het water komt omhoog in plaats van dat je het ziet verdwijnen.

Uiteraard wil je dat dit probleem snel verholpen wordt en om nu meteen een loodgieter te bellen om deze verstopping te verhelpen?

Eerst zelf maar eens kijken of dit probleem op te lossen is. Hoe kun je zelf de wc ontstoppen zonder de hulp van een professionele loodgieter en zonder dat je de toiletpot en de afvoer beschadigt?

Onderstaand een aantal tips en methodes om zelf mee aan de slag te gaan. Mocht het toch niet lukken dan is het verstandig om ons in te schakelen.

wc ontstoppen

Tip voordat je begint met de wc ontstoppen

De meest natuurlijke reactie van mensen als ze het toilet doortrekken en het water komt omhoog is nog een keer doortrekken. Niet doen!

Er zal namelijk geen wonder gebeuren, verstopt is verstopt en door nog een keer door te trekken heb je grote kans dat de toiletpot al dat water niet aan kan met als gevolg dat het gaat overstromen.

Preventief kun je kranten en keukenpapier rond de toiletpot neerleggen. Als je namelijk met de tips aan de slag gaat dan kun je verwachten dat het nat kan worden.

Als de klus geklaard is, is het ook makkelijker schoonmaken als je eerst de kranten en dergelijke verwijderd. Als je een raampje in je wc hebt open dit dan en ook de wc deur kun je het beste openzetten.

Eventuele stank of chemische dampen van ontstoppingsmiddelen kunnen daardoor sneller verdwijnen.

Verstopping met keukenhandschoenen verwijderen

Als de wc verstopt is of het riool dan kan dit veel oorzaken hebben.

In veel gevallen ontstaat een verstopping doordat er een object in de wc pot is gekomen die daar niet hoort.

Denk aan speelgoed of een wc rol. Meestal kun je het zien zitten. Trek vervolgens keukenhandschoenen aan en probeer het object te verwijderen.

Ontstoppen met afwasmiddel en warm water

Vet resten van gebruikte toiletreinigers kunnen gek genoeg ook een verstopping veroorzaken. Maar vaker wordt het toilet gebruikt om de resten van een soep door te spoelen.

Als dat regelmatig gebeurt dan kan dit een verstopping tot gevolg hebben.

Spuit daarom afwasmiddel in het toilet en giet vervolgens een emmer heet water over het afwasmiddel heen.

Gebruik heet en geen kokend water want anders beschadig je misschien het porselein van de toiletpot.

Niet gelijk doortrekken want door het inwerken van het afwasmiddel en het gebruik van heet water krijgt de vetophoping de gelegenheid op te lossen.

Laat het ongeveer 5 minuten intrekken en spoel dan door.

ontstoppen-wc

Gebruik de wc ontstopper

Impulsief gebruik je de wc ontstopper als je merkt dat de wc verstopt is. Toch is het beter deze ontstopper even onder warm water te houden voordat je hem gebruikt.

Het rubber wordt dan namelijk zacht en sluit dan beter af. Een ontstopper kan alleen maar werken als hij “de wc hals” volledig afsluit.

Plaats nu de ontstopper in het water in de wc hals en druk hem stevig en langzaam aan.

Als het rubberen gedeelte niet helemaal onder water staat, voeg dan zelf water toe.

Dit maakt het alleen maar makkelijk om de ontstopper zijn werk te laten doen omdat op deze manier de druk wordt verhoogd.

Druk alleen niet al te hard. Je weet namelijk nog niet wat de oorzaak is dat je wc verstopt is.

Als het wel een object is wat je niet kunt zien heb je kans dat je het alleen maar dieper in de hals drukt en komt het daardoor vaster te zitten.

De zuigende kracht van de ontstopper is het allerbelangrijkst om de klus te klaren, dus concentreer je vooral op de trekkende beweging.

Herlaad dit proces totdat je ziet dat het water begint weg te spoelen.

De kleerhanger tip

U kent ze wel, de ijzeren kleerhangers die je van de stomerij meekrijgt.

Een prima hulpmiddel als je wc verstopt is. Hoe ga je te werk? Je haalt eerst de kleerhanger uit elkaar, vervolgens wikkel je om de punt van de kleerhanger een oude doek (om de wc niet te beschadigen).

Probeer nu met de kleerhanger de verstopping eruit te vissen of langzaam af te breken. Door te duwen en te draaien bereik je dit effect.

Een waterbestendige stofzuiger

water-stofzuiger

Niet direct een apparaat dat iedereen in huis heeft maar misschien ken je iemand in je omgeving en mag je hem lenen. Als de bovenstaande tips niet werken moet er zwaarder geschut ingezet worden.

Verwijder eerst met de waterbestendige stofzuiger al het water uit de toiletpot. Plaats dan het einde van de stofzuigerslang een paar centimeter in de afvoer.

Dek indien nodig de ruimte rond de stofzuigerslang af met oude doeken. Het is namelijk de bedoeling dat het zo lucht dicht mogelijk wordt gemaakt.

Schakel nu de vacuüm functie in op de stofzuiger en hopelijk verdwijnt hetgeen de verstopping veroorzaakt heeft in de stofzuiger.

Azijn en baksoda

Een andere, met succes toegepaste methode, is door een mengsel van soda en azijn te gebruiken. Hiervoor wordt niet de soda bedoelt die we als reinigingmiddel gebruiken maar om het zuiveringszout genaamd Natriumcarbonaat.

Als de verstopping niet wordt veroorzaakt door een stuk speelgoed maar als u vermoedt dat de oorzaak van de verstopping van “organische aard” is dan kunt u dit mengsel gebruiken.

Het heeft overigens behoorlijk wat inwerktijd nodig dus het beste is om het een nacht te laten inwerken. U giet een pak soda in de toiletpot.

Daarna giet u langzaam een fles azijn leeg. U zult merken dat het gaat borrelen en dus reageren. U laat dit een paar minuten inwerken daarna giet u een emmer heet water in de wc.

Dit laat u de hele nacht intrekken. De volgende ochtend kunt u het toilet doortrekken.

Gebruik een ontstoppingsmiddel

Als bovenstaande huis- en keuken tips niet werken dan kunt u met agressieve middelen aan het werk gaan. Bedenkt u zich wel dat een ontstoppingsmiddel erg slecht voor het milieu is.

Als u toch besluit een ontstoppingsmiddel te gebruiken, leest u dan zorgvuldig de handleiding en wijk niet van de handleiding af.

Houdt u het ontstoppingsmiddel altijd buiten bereik van kinderen ondanks de kindveilige sluiting.

De loodgieter kan professioneel wc ontstoppen

Wij kunnen u ook drastische oplossingen aandragen zoals het loskoppelen van het toilet en vervolgens doorspoelen met de tuinslang of met een ontstoppingsveer aan de slag gaan.

Als je dit werk niet gewend bent dan is er grote kans dat je zaken gaat beschadigen zoals de wc pot of de afvoer.

Dan is de makkelijkste oplossing om toch een loodgieter te bellen.

Ieder zichzelf respecterend loodgietersbedrijf heeft een storingsdienst, storingen en problemen buiten de reguliere werktijden worden, ook bij ons, zo snel mogelijk verholpen.

Bij een wc verstopping heeft de loodgieter het probleem heel vaak binnen een half uur verholpen.

Loodgieter-Concurrent
Loodgieter-Concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!