Buitenkraan aanleggen

Heeft u geen buitenkraan maar wel een tuin die bewatert moet worden of een auto die u zelf graag wilt wassen dan is een buitenkraan aanleggen een slimme zet.

U hoeft geen meters tuinslang meer door uw woning uit te rollen om uw tuin te sproeien.

U kunt gemakkelijk uw slang aan de buitenkant van uw woning aansluiten waardoor u makkelijk overal om uw huis over water kunt beschikken.

Vandaar dat wij u graag behulpzaam willen zijn, met de onderstaande tips en aanwijzingen, zodat u zelf het aanleggen van een buitenkraan kunt doen.

Enige “doe het zelf” ervaring is wel vereist. Mocht u het werk toch graag door een erkend loodgietersbedrijf willen laten doen zijn wij natuurlijk altijd bereid, tegen een scherpe prijs, dit werk uit uw handen te nemen.

Op deze pagina leggen we precies uit hoe u het best een buitenkraan kunt aanleggen en wat de gemiddelde kosten van het monteren van de kraan zijn. Ook komen de volgende punten aan bod:

  • Plaats buitenkraan bepalen.
  • Duidelijk stappenplan buitenkraan aansluiten.
  • Materiaal voor buitenkraan.
  • Kosten voor een buitenkraan laten aanleggen.
buitenkraan-aanleggen

Stap voor stap buitenkraan aansluiten

U heeft hiervoor wel behoorlijk wat gereedschap nodig en uiteraard materiaal. Het gereedschap dat gebruikt wordt om een buitenkraan te bevestigen en aan te leggen; slijptol, veiligheidsbril, pijpensnijder, boormachine, soldeerbout, moer/steeksleutel, waterpomptang.

Materiaal: Teflon, elektriciteit buis, kit, koperen buis, soldeer- of knelbochten, T stuk of aftapkraan.

Tip: Een buitenkraan moet sowieso 50 cm boven de grond gemonteerd worden en uiteraard hoger dan het punt waar u hem op de bestaande leiding aansluit.

Het voordeel hiervan is dat u de leiding ’s winters kunt aftappen. Op deze manier voorkomt u dat de boel bevriest. Het is van belang om de buitenkraan vorstvrij te maken.

Met deze wetenschap gaan we het proces samen in stappen doorlopen.

Buitenkraan zonder kruipruimte aanleggen

In de meeste gevallen wordt een buitenkraan door de kruipruimte aangelegd.

Door een kruipruimte kan immers gemakkelijk een nieuwe leiding gelegd worden richting de plek waar de kraan buiten moet uitkomen.

Wanneer er echter geen buitenkraan is zal dit anders aangepakt moeten worden, gelukkig is dit wel mogelijk.

In de meeste gevallen wordt een leiding gezocht die door een muur loopt in de buurt van de plek waar de buitenkraan moet komen. Op de meest tactische plek wordt een een aftakking gemaakt en wordt deze door geleid naar de plek van de toekomstige kraan.

Dit door leiden kan bijvoorbeeld gedaan worden door de spouwmuur.

Plaats van de buitenkraan bepalen

Het is nu tijd om de meest geschikte plaats te bepalen om de aansluiting op uw waterleiding te maken. Houdt u er rekening mee dat het deel van de leiding dat buiten loopt zo kort mogelijk moet zijn.

Dit in verband met bevriezen van de leiding in de winter.

Alles om bevriezing te voorkomen. Als u de plaats heeft bepaald dan boort u een gat door de muur naar buiten (diameter circa 20 mm), boor iets schuin naar beneden. Als u dit heeft gedaan dan schuift u een stuk elektriciteit buis door dit geboorde gat.

Vervolgens gebruikt u kit om de kier tussen de pijp en de muur te dichten.

U kunt nu berekenen hoeveel koperen buis en bochten u nodig heeft. De bochten kunt u zelf buigen, als dit niet een vaardigheid is van u dan kunt u ook gebruik maken van soldeer- of knelbochten.

Het is natuurlijk bij de voorbereiding belangrijk voor het inkopen van het benodigde materiaal, hoe u te werk gaat.

Afsluiten waterleiding

Vergeet u de waterleiding af te sluiten dan wordt het een waterballet. Dus vergeet u deze stap niet en maken meerdere mensen gebruik van deze waterleiding waarschuwt u dan iedereen dat het water voor enige tijd is afgesloten.

Het is natuurlijk heel vervelend als iemand net met shampoo onder de douche staat en ineens komt er geen water meer uit de douchekop.

Leidingen inkorten en doorzagen

Nadat u de waterleiding heeft afgesloten kunt u de bestaande leiding doorzagen. U kunt hem het beste dusdanig inkorten dat er een T stuk (of aftapkraan) tussen past.

Voor het doorzagen van de waterleiding kunt u het best een slijptol gebruiken in plaats van een ijzerzaag. Dit werkt sneller, nauwkeuriger en vooral makkelijker.

Gebruikt u tijdens het zagen wel een veiligheidsbril omdat er een kans bestaat op rondslingerende metaalsplinters.

buitenkraan-aanleggen

T stuk monteren

Knelfittingen worden gebruikt voor het maken van een water- of gasdichte verbinding zonder te solderen. Een knelkoppeling is gemaakt van messing en heeft de volgende eigenschappen;

* Geschikt voor water- en gasleidingen,
* Voor montage op de wand,
* Verkrijgbaar in de maten 10 mm, 12 mm, 15 mm en 22 mm,
* Leidingen verbinden zonder te solderen,
* Geschikt voor roodkoperen buis en CV buis.

Zorg ervoor dat voordat u gaat knellen, dat de buis recht en op lengte is afgezaagd. Verwijder eventuele bramen en schuur de uiteinden goed glad.

Gebruik hiervoor schuurpapier. Na de behandeling kunt u de knelfitting demonteren, u schuift de moer over de buis en de knelring. U plaatst nu de snelkoppeling aan het einde van de buis en de moer draait u op de koppeling.

Met een steeksleutel, waterpomptang of een bahco kunt u de moer verder aandraaien.

Hierdoor snijdt u de ring in de buis waardoor de dichting van de fitting ontstaat. Past u op dat u de ringen niet te zwaar aandraait.

Dit geeft namelijk kans op lekkage. Vast is vast! Tot slot houdt u de koppeling met behulp van een moer- of steeksleutel tegen en controleert of de leiding waterdicht is.

Koperen buis plaatsen

Als u al deze werkzaamheden heeft uitgevoerd is het tijd de koperen buis te plaatsen. U maakt deze op maat door gebruik te maken van een pijpensnijder en de benodigde bochten.

Bij deze stap is het heel belangrijk dat u de leiding die u nu gaat plaatsen niet lager komt te liggen dan de aansluiting op de waterleiding of de buitenkraan.

Als dit gebeurt wordt er ook wel gesproken over een zak in de leiding. Het grote nadeel hiervan is dat u op een dergelijk diep punt geen water kunt aftappen.

Muurplaat op buitenmuur

Het is belangrijk de muurplaat zo dicht mogelijk bij de muurdoorvoer te plaatsen. Boor gaten in de muur, breng pluggen aan en schroef de muurplaat vast. Bevestig de leidingen in de koppelingen van de muurplaat en zet alles goed vast.

Alleen op deze manier is de buitenkraan aansluiten perfect gedaan.

Gebruik een buitenkraan met een beluchting. Dit is een klepje in de buitenkraan waardoor er een vacuüm ontstaat zodra de waterdruk wegvalt. Op deze manier voorkom je dat water uit een aangesloten slang in de leiding terugstroomt.

Draai nu 3 slagen Teflon tape met de klok mee om de draad van de buitenkraan en monteer de buitenkraan op de muurplaat. Teflontape is maar 1x te gebruiken.

Stel de kraan zit scheef en je draait de buitenkraan een slag dan moet je hem eerst loshalen en opnieuw teflontape gebruiken.

U kunt er ook voor kiezen om de kraan gedeeltelijk in de muur te laten verzinken. Dit doet u door gebruik te maken van een gevelkom in plaats van de muurplaat.

De gevelkom kunt u, na het weghakken van de benodigde stenen in de buitenmuur rondom de leiding, met snel cement in de muur vastzetten.

Door gebruik te maken van een gevelkom is de kraan minder kwetsbaar omdat de kraan nu gedeeltelijk verzonken ligt in de muur. Bovendien ziet het er erg professioneel uit.

Let u er wel goed op dat snel cement binnen 20 minuten uithardt. Maak het daarom ook in kleine hoeveelheden aan.

Bovendien is het agressief materiaal dus draag altijd handschoenen.

Leiding op de muur plaatsen

Als de kraan aan de buitenkant is bevestigd dan is het nu tijd om de koperen buis aan de binnenkant van de muur te verbinden met de waterleiding. Zet de leiding op de muur vast met behulp van zadels.

Minstens 1 zadel per meter.

Sommige mensen frezen hun leidingen in de muur. Toch zijn wij er een voorstander van om leidingen op de muur te bevestigen door gebruik te maken van zadels.

Als er namelijk reparatiewerkzaamheden uitgevoerd moeten worden is het uiteraard veel handiger als de waterleiding op de muur bevestigd is.

Bovendien is er minder kans op geluidsoverlast als de leidingen op de muur bevestigd worden.

In sommige gemeenten is het zelfs verplicht om knelfittingen zichtbaar en (dus) bereikbaar te houden. Als u dit heeft gedaan is de laatste stap om de hoofdkraan te openen en alle aansluitingen te controleren op lekkage.

Als u alle stappen heeft doorlopen dan is de buitenkraan aanleggen voor u een fluitje van een cent geworden.

Kosten aanleggen buitenkraan

Wanneer u ons inschakelt voor het aanleggen van een buitenkraan omdat u daar zelf geen zin, geen tijd of de kunde er niet voor hebt, vallen de kosten van een loodgieter alsnog heel erg mee.

Wij kunnen in de meeste gevallen een buitenkraan aanleggen binnen een halve werkdag, 4 uur. Dit betekent dat het in de praktijk ongeveer €140 zal kosten om uw buitenkraan te plaatsen.

Wanneer u precies wilt weten hoeveel het kost om een buitenkraan in uw tuin te laten aanleggen kunt u bij ons een vrijblijvende offerte aanvragen.

Het aanvragen van een offerte kost u minder dan 2 minuten en binnen 2 werkdagen heeft u duidelijkheid over de kosten voor een buitenkraan aanleggen bij uw huis.

Bovendien is uw offerte aanvraag gratis en geheel vrijblijvend. Wij wachten uw offerte aanvraag met belangstelling af.

Loodgieter-Concurrent
Loodgieter-Concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!