Vloerverwarming ontluchten

Een goede warmteverdeling in huis, nooit meer koude voeten, lagere energiekosten: het zijn  zomaar wat voordelen van vloerverwarming. Om optimaal van het comfort van een verwarmde vloer te kunnen genieten, moet u wél af en toe uw vloerverwarming ontluchten. Doet u dit niet, dan zal uw vloerverwarmingssysteem moeite hebben uw vloer op temperatuur te houden. Dit komt door ophoping van lucht in de leidingen.

Als u te lang wacht met ontluchten, zal het systeem steeds harder moeten werken om warm water onder uw vloer rond te kunnen pompen. U hoort dan tikkende geluiden of geborrel door de leidingen. Het gevolg? Energieverlies, onnodig hoge energiekosten én mogelijk snellere slijtage van de onderdelen in uw vloerverwarmingssysteem. Door jaarlijks preventief te ontluchten bent u dit soort gedoe voor.

Krijgt u uw vloerverwarming maar niet op temperatuur, dan heeft u misschien de neiging nog een paar warme sokken aan te trekken. Of om de thermostaat een tikje hoger te zetten. Maar om het probleem direct bij de kern aan te pakken, kunt u beter uw vloerverwarming ontluchten.

Het ontluchten van uw vloerverwarming is nodig als u een watergedragen vloerverwarming heeft. In de leidingen kunnen na verloop van tijd luchtbellen ontstaan. Hoewel de waterdruk onder uw vloer vaak stabieler blijft dan bij een centrale verwarming, kan er toch wel degelijk op den duur wat lucht in het systeem terechtkomen. Dit zal de werking verstoren.

Lucht in het systeem zorgt voor:

  • Minder comfort
    Een vloerverwarming die niet optimaal werkt of de warmte niet gelijkmatig verspreidt, zorgt er simpelweg voor dat de vloer niet zo warm wordt als u zou willen.
  • Een storend geluid
    Tikkende of borrelende geluiden die hinderlijk kunnen zijn.
  • Een minder zuinig systeem en hogere energielasten.
    Blokkades in het systeem zorgen ervoor dat uw vloerverwarming harder moet werken om de vloeren in huis te verwarmen. De werking van uw vloerverwarming wordt hierdoor minder zuinig.  Wat al gauw leidt tot energieverspilling en hogere energiekosten.
  • Een verhoogd risico op slijtage, roest in het systeem of storingen en defecte onderdelen. Als u helemaal niet ontlucht zal uw vloerverwarmingssysteem sneller aan vervanging toe zijn.  
vloerverwarming ontluchten

Hoe ontlucht u uw vloerverwarming?

Door uw vloerverwarming te ontluchten, voorkomt u storingen en zorgt u voor een efficiëntere werking. Volg deze stappen om het goed uit te voeren:

  1. Schakel de thermostaat en cv-ketel uit
    Zet de thermostaat zo laag mogelijk en trek de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact. Zo voorkomt u dat het systeem blijft draaien.
  2. Zet de pomp van de vloerverwarming uit
    Haal de stekker van de pomp uit het stopcontact. Dit voorkomt een eventuele lekkage en zorgt ervoor dat het water niet blijft circuleren.
  3. Wacht tot het water tot stilstand komt
    Geef het systeem minstens 15 minuten de tijd. Zo kunnen luchtbellen zich verzamelen op het hoogste punt van de leidingen.
  4. Ontlucht het systeem
    Draai de afsluitkraan van de verdeler dicht en open het ontluchtingsventiel met een sleutel. Houd een doek bij de hand om eventueel water op te vangen.
  5. Sluit het ventiel en zet alles weer aan
    Wanneer er geen lucht meer ontsnapt en alleen nog water uit het ventiel komt, draait u het ventiel weer dicht. Stop de stekkers van de cv-ketel en pomp terug in het stopcontact en schakel het systeem weer in.
  6. Controleer de waterdruk
    Kijk op de manometer van de cv-installatie. Is de druk onder de 1 bar? Dan moet u de installatie bijvullen met water.

Wat moet u doen als ontluchten niet werkt?

Komt u er niet uit, of blijft uw vloerverwarming moeite hebben met op temperatuur komen? Dan kan het verstandig zijn om een professional in te schakelen. Een specialist kan nog eens uw vloerverwarming ontluchten of het hele systeem controleren als u problemen blijft houden met uw vloerverwarming. Onze ervaren loodgieters staan klaar om te achterhalen wat er precies aan de hand is.

Soms helpt ontluchten bijvoorbeeld niet omdat er nog steeds wat lucht in het systeem zit. Ook kan een defecte pomp ervoor zorgen dat het water niet goed circuleert. Waardoor de warmte zich niet gelijkmatig verspreidt. Een andere mogelijke oorzaak is een verstopping in de leidingen door vuil of kalkaanslag. Kalk kan de doorstroming belemmeren en de werking van de vloerverwarming verstoort. Daarnaast kan een te lage waterdruk in de installatie ervoor zorgen dat het systeem niet goed functioneert. 

In sommige gevallen ligt het probleem ook bij de thermostaat of de verdeler. Als deze niet goed werken en kunnen ze de temperatuurregeling in de war brengen.

Als uw vloerverwarming na ontluchten nog steeds niet goed werkt, raden we aan direct contact met ons op te nemen. Loodgieter-Concurrent staat graag voor u klaar in uw regio!

Na vloerverwarming ontluchten

Wat kost een vloerverwarming ontluchten door een loodgieter?

In principe kunt u zelf uw vloerverwarming ontluchten, maar mocht het niet lukken dan is  hetook mogelijk dit over te laten aan een loodgieter. Houd rekening met kosten rond de € 75 voor alleen ontluchten.

Vaak is het voordeliger om een onderhoudsabonnement af te sluiten voor uw vloerverwarming. Hierbij is onderhoud en dus ook het ontluchten eens in het jaar bij inbegrepen. Gemiddeld kost een onderhoudscontract voor uw vloerverwarming 5 tot 10 euro per maand. U kunt dan altijd rekenen op de service van een loodgieter bij problemen met uw vloerverwarming.

Hoe vaak moet u uw vloerverwarming ontluchten?

Het advies is om uw vloerverwarming in elk geval jaarlijks te ontluchten. Het beste is om dit te doen voordat u hem voor het eerst weer aanzet. Als de temperaturen weer dalen in het najaar, raden we aan hier even tijd voor vrij te maken. U kunt dan namelijk veel meer genieten van een goed werkend, efficiënt systeem. Mocht u de vloerverwarming nu veel gebruiken, is het soms vaker nodig. Naast het eenmaal per jaar is het goed om ook in de gaten te houden wanneer u dat borrelende geluid in de leidingen hoort, of wanneer het lijkt of de vloer maar niet opwarmt en u de thermostaat steeds hoger moet zetten. Dan is het ook tijd om te ontluchten.

Vloerverwarming ontluchten die is aangesloten op stadsverwarming

Heeft u vloerverwarming die is aangesloten op stadsverwarming? Dan is het ook belangrijk om deze af en toe te ontluchten. Dit verloopt grotendeels op dezelfde manier als bij andere systemen. Raadpleeg de handleiding van uw stadsverwarming om te achterhalen welke kraan u precies moet afsluiten. Vervolgens trekt u de stekker van de vloerverwarmingsinstallatie uit het stopcontact. Daarna kunt u de gebruikelijke stappen volgen om de vloerverwarming te ontluchten.

Veelgestelde vragen

Schakel de pomp uit, open langzaam de ontluchtingsventielen per groep en laat lucht ontsnappen tot er alleen water uitkomt. Sluit daarna de ventielen en zet de pomp weer aan.

 

Luchtbellen in het systeem verminderen de warmteafgifte en kunnen zorgen voor borrelende geluiden. Ontluchten verbetert de werking en voorkomt storingen.

Minstens één keer per jaar of als je merkt dat de verwarming niet goed opwarmt of geluiden maakt.

Loodgieter-Concurrent
Loodgieter-Concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!